![Pierś zaatakowana przez nowotwór© Darel Heitkamp](/media/lib/19/1196855517_826858-fdbd594e071dd932c506ebd9853e101d.jpeg)
Ogrzewanie piersi pomaga
5 grudnia 2007, 11:44Nowe badania kliniczne wykazały, że jeśli po chemioterapii guz piersi zostanie podgrzany za pomocą mikrofal, to terapia taka może go znacznie zmniejszyć lub nawet zabić. Okazało się, że termoterapia (bo tak nazywa się nowa metoda) w połączeniu z chemioterapią, daje o 50% lepsze wyniki, niż sama chemioterapia. Dzięki połączeniu obu metod większość pacjentek może uniknąć mastektomii.
![© annia316 ღlicencja: Creative Commons](/media/lib/26/1207900835_201335-77dbff0b5ff811c34bfbccd7f74f257b.jpeg)
Kofeiną w chorobę Alzheimera
11 kwietnia 2008, 07:55Już niewielka dawka kofeiny przyjmowana każdego dnia może utrudnić rozwój choroby Alzheimera u osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Dowiedli tego naukowcy z North Dakota School of Medicine and Health Sciences, odpowiednika naszej akademii medycznej.
![Embrion złożony z 8 komórek](/media/lib/34/embryo-_8_cells-434eec0dcac868046b1050af9825e479.jpg)
Miniaturowe urządzenie wspomaga "in vitro"
2 września 2008, 22:42Miniaturowe "laboratorium na szkiełku" (ang. lab-on-a-chip) ma szansę stać się istotnym wsparciem techniki zapłodnienia in vitro. O opracowaniu urządzenia informują naukowcy z MIT i Fertility Laboratories of Colorado.
![Dictyostelium discoideum](/media/lib/39/408px-dictyostelium_fruiting_bodies-b2f01b24e59338195e40c6304ec3377e.jpg)
Swój czy wróg?
2 grudnia 2008, 23:57Stare przysłowie mówi, że najlepszych przyjaciół poznaje się w biedzie. O jego prawdziwości przekonały się nawet... ameby. Co ciekawe jednak, w trudnych chwilach nie stać ich na sentymenty i odrzucają ze swoich kolonii osobniki wyraźnie odmienne genetycznie.
![Zakonserwowane ludzkie serce© wasavlicencja: Creative Commons](/media/lib/17/1194604853_868247-79e76e1322da6a3dd8c85a3ee5e8f1ee.jpeg)
Regeneracja serca siłami organizmu
12 kwietnia 2009, 19:08Niewielka proteina, wytwarzana naturalnie podczas rozwoju embrionalnego, może uruchomić proces regeneracji serca np. po zawale - udowadniają naukowcy z Uniwersytetu Teksańskiego.
![](/media/lib/53/brzuch-b58aa1f3c61f6c60c116470b4b62bf16.jpg)
Neurogeneza w jelitach
5 sierpnia 2009, 11:32Dolne odcinki układu pokarmowego dorosłych można stymulować związkami przypominającymi serotoninę, tak by wytwarzały nowe neurony jelitowego układu nerwowego. To szansa na odzyskanie zdrowia dla osób z wrodzonym bądź nabytym niedoborem/brakiem komórek nerwowych, który wywołuje wiele chorób (The Journal of Neuroscience).
![](/media/lib/58/galaz-77726140fe0d006229f2d64e5f945d1a.jpg)
Gałązki tłumaczą złamania
21 grudnia 2009, 12:49Naukowcy uważają, że w wyjaśnieniu przyczyny występujących u dzieci złamań zielonej gałązki (ang. greenstick fracture), zwanych inaczej podokostnowymi, pomogą prawdziwe gałązki, a konkretniej budowa młodego drewna.
![Drosophila melanogaster](/media/lib/66/drosophila-melanogaster-f8ce1f927aa2a0b1e1753334fd6c5fd1.jpg)
Mózg muchy jak superkomputer
12 lipca 2010, 15:51My, ludzie, uważamy swój wzrok za coś doskonałego i traktujemy jako „wzorzec" wyglądu świata. A tymczasem pod wieloma względami na tym polu biją nas nie tylko zwierzęta takie jak sowy ale także wiele owadów, nawet głupiutkie muszki - owocówki.
![© Trinitylicencja: Creative Commons](/media/lib/23/1202981983_584569-791ca4c7c938dba1f4e8f9d290166562.jpeg)
Znów dyskusja nad szkodliwością komórek
27 października 2010, 15:51Na niedawnym seminarium na University of California w San Francisco znów rozgorzała dyskusja nad szkodliwością telefonii komórkowej. Dr Devra Davis, od dawna domagająca się ograniczeń dla używania komórek, wydała niedawno książkę na ten temat.
![](/media/lib/45/solniczka-b0a9f1f28da6875e34966673ba576f36.jpg)
Bardziej słone z mniejszą ilością soli
11 lutego 2011, 15:29W kulturze zachodniej spożywamy za dużo soli, nie mając często nawet świadomości, że zagrażamy w ten sposób swojemu zdrowiu. Warto wspomnieć choćby o nadciśnieniu oraz podwyższonym ryzyku chorób sercowo-naczyniowych. Najprostszym rozwiązaniem wydaje się ograniczenie ilości soli w pokarmach, ale nie wszyscy je wdrażają, stąd pomysły, by opracować zdrowe substytuty soli albo zastosować substancje, które sprawią, że mniejsza ilość soli wyda się nam bardziej słona.